Skip to content Skip to footer
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28

PRIJAVE ZAPRTE!

Javni razpis za razstave 2024

Razstavi svoje delo!

Mednarodni festival sodobne fotografije Kranj Foto Fest predstavlja javni razpis za projekte, ki bodo med festivalom leta 2024 razstavljeni v Sloveniji.

Javni razpis tokrat ni tematsko zamejen. Iščemo dela, ki se postavljajo po robu vsakdanjosti in prikazujejo iskreno predanost premikanju mej v sodobni fotografiji.

Prijava na javni razpis za razstave je brezplačna. Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu info@kranjfotofest.org do 14. februarja 2024. Sprejemamo zgolj serije in ne posameznih fotografij. Veseli bomo prijav tako amaterskih kot profesionalnih fotografov najrazličnejših ozadij.

Žirija bo izbrala enega zmagovalca, ki bo prejel možnost samostojne razstave v okviru programa festivala in denarno nagrado v višini 1000 €, ter pripravila izbor finalistov, ki bodo svoja dela razstavljali na skupinskih razstavah v slikovitem mestnem jedru Kranja.

Umetniki, katerih dela bodo izbrana za razstavo v okviru festivala, bodo imeli priložnost tesnega sodelovanja s kuratorsko ekipo pri načrtovanju razstave. Svoje delo bodo tako lahko predstavili kvalificiranemu občinstvu, ki ga med drugim sestavljajo kuratorji, uredniki fotografije, lastniki galerij ter založniki iz Slovenije in tujine. To vključuje tudi možnost sodelovanja na okroglih mizah, predavanjih in vodenih ogledih, na katerih lahko umetniki predstavijo svoje delo obiskovalcem festivala.


Nagrade

Zmagovalec

 • samostojna razstava na Kranj Foto Festu 2024, pri kateri stroške produkcije v celoti krije festival.
 • denarna nagrada v višini 1000 €.
 • potni stroški v višini do 400 € ter 3 nočitve v času otvoritvenega tedna festivala (avgusta 2024).
 • projekcija na festivalih Kranj Foto Fest 2024 in PhMuseum Days 2024 (Bologna, Italija).

Finalisti

 • sodelovanje na skupinskih razstavah na Kranj Foto Festu 2024, pri čemer stroške produkcije v celoti krije festival.
 • 3 nočitve v času otvoritvenega tedna festivala (avgusta 2024).
 • projekcija na festivalih Kranj Foto Fest 2024 in PhMuseum Days 2024 (Bologna, Italija).

Kaj je tema javnega razpisa 2024?

 • Tema letošnjega razpisa za projekte je povsem odprta, s čimer želimo fotografe spodbuditi k prijavam brez tematskih omejitev. Na razpis lahko prijavite svoj projekt ali serijo, ki je posvečena katerikoli temi po vašem izboru.

Koliko moram plačati?

 • Udeležba na javnem razpisu Kranj Foto Festa 2024 je brezplačna.

Kaj naj pošljem?

 • Fotografski projekt / serijo (ne posameznih posnetkov, ki med seboj niso povezani), ki vsebuje od 10 do 20 fotografij v formatu jpg s 1200 piksli po daljši stranici. Posamezne datoteke ne smejo presegati 500 kB. Prijavite se lahko le z enim projektom / serijo.
 • Kratek opis (največ 800 znakov) projekta v angleškem jeziku, vključno z naslovom serije in letom, v katerem je bila vaša serija ali fotografska zgodba posneta.
 • Vašo biografijo v obsegu do 1500 znakov v angleškem jeziku, vključno z vašimi osebnimi podatki (ime in priimek, zaimki, s katerimi želite, da se vas nagovarja, datum rojstva, narodnost, naslov, država prebivališča, e-poštni naslov, telefonska številka, spletna stran in družbena omrežja).
 • Vse fotografije in dokumente shranite v samo ENO ZIP datoteko z naslovom Ime_Priimek. ZIP datoteko pošljite na e-poštni naslov info@kranjfotofest.org do 14. februarja 2024.

Kakšne so zahteve?

 • Na javni razpis se lahko prijavijo fotografi, vizualni umetniki in pripovedovalci vizualnih zgodb (posamezniki ali kolektivi) iz katerekoli države, ki so stari vsaj 18 let.
 • Prijave tematsko niso omejene, vendar pa morajo biti fotografije del zgodbe, serije ali projekta. Posameznih fotografij ne sprejemamo.
 • Fotografi morajo zagotoviti, da imajo enake fotografije v visoki ločljivosti, optimalni za razstavni tisk. Visokoresolucijske datoteke bomo potrebovali, če bodo vaša dela izbrana za razstavo.
 • Ob izboru za predstavitev na Kranj Foto Festu 2024 ste seznanjeni in se strinjate z dejstvom, da lahko vaše fotografije uporabimo za promocijo festivala v digitalnih in tiskanih materialih, v medijih in na družbenih omrežjih.
 • Zmagovalec se strinja z dejstvom, da bomo ob zaključku festivala eno od njegovih natisnjenih fotografij vključili v festivalsko zbirko, drugo pa bomo podarili glavnemu sponzorju festivala.

Do kdaj se lahko prijavim?

 • Rok za oddajo prijav je 14. februar 2024.
 • Zaradi velikega števila prijav ne moremo odgovoriti na vsako elektronsko sporočilo posebej in potrditi njegovega prejema.

Kdaj bodo objavljeni rezultati?

 •  Rezultati javnega razpisa bodo marca 2024 objavljeni na tej spletni strani ter na naših družbenih omrežjih. Izbrani fotografi bodo o rezultatih obveščeni po elektronski pošti.

Kaj ponuja festival?

 • Izpostavitev na osrednjih prizoriščih Kranj Foto Festa 2024 v starem mestnem jedru Kranja ter na zelenih površinah, pri čemer vse produkcijske stroške krije organizator festivala.
 • Ekipo izkušenih strokovnjakov s področja fotografije, ki bo obravnavala in ocenila prijave.
 • Mrežo kuratorjev in založnikov ter možnost, da bo vaše delo razstavljeno in objavljeno tudi na platformah ali prizoriščih festivalskih partnerjev.
 • Vključitev v festivalsko marketinško in PR kampanjo ter v tiskane in digitalne publikacije.

Kakšne so obveze organizatorja?

 • Kranj Foto Fest prevzema odgovornost za kuriranje, tiskanje fotografij, postavitev in oglaševanje razstav na lokacijah, ki jih je organizator izbral v Kranju.
 • Lokacija razstave in izbira notranjega oz. zunanjega prostora bo določena glede na naravo vašega projekta in kuratorske usmeritve.
 • Organizator se zavezuje, da bo po koncu festivala uničil prejete materiale (v digitalni ali tiskani obliki).
 • Organizator si pridržuje pravico, da lahko kadarkoli in iz kateregakoli razloga prekliče festival (ali nekatere njegove dejavnosti).

Kdo pripravlja javni razpis?

 • Zavod Photo Dialogue, ki je organizator Kranj Foto Festa.

☞ Uporabljeni izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za vse spole.

 

O Kranj Foto Festu

Kranj Foto Fest je vsakoletni festival sodobne fotografije, ki poteka že od leta 2021, njegov namen pa je razstavljanje, podpiranje in razvijanje del slovenskih in mednarodnih fotografov.

Staro mestno jedro Kranja se na vrhuncu toplega evropskega poletja za en mesec preobrazi v spodbudno stičišče sodobne fotografije, ki združuje tako mlade kot že uveljavljene fotografe z vsega sveta. Mesto se spremeni v galerijo na prostem, razstave pa zavzamejo ulice in trge, zgodovinske znamenitosti, umetnostna središča, galerije, gozdove in rečne bregove. Bogat spremljevalni program vključuje predavanja umetnikov, okrogle mize, nočne projekcije, vodene oglede, delavnice in preglede portfolijev.


Spoznajte žirijo za javni razpis 2024

Aneta Kowalczyk in Grzegorz Kosmala

Založnika pri Blow up Press

Carol Körting

Urednica fotografije pri Leica Fotografie International
Christina Töpfer Glavna urednica revije Camera Austria International

Christina Töpfer

Glavna urednica revije Camera Austria International

Marina Paulenka

Ustanovna vodja razstavnega programa v Fotografiski Berlin

Fernanda Prado Verčič

Direktorica festivala Kranj Foto Fest

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografije
Ciril Jazbec

Ciril Jazbec

Dokumentarni fotograf

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE