Skip to content Skip to footer

Ciril Jazbec

Fotograf, Slovenija

Brief info

Ciril Jazbec je dokumentarni fotograf, rojen v Sloveniji, ter član organizacijskega in kuratorskega odbora Kranj Foto Festa. Po končani ekonomski gimnaziji je svoj dodiplomski študij opravil na Ekonomski fakulteti na Univerzi v Ljubljani. Študij je nadaljeval v Londonu, kjer je leta 2011 zaključil magistrski študij fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na London College of Communication.

Pri svojem delu se osredotoča na skupnosti, ki se soočajo z učinki globalizacije in podnebne krize. S svojimi dolgoročnimi projekti širi zavest o uničevanju našega planeta in vedno večjem vplivu podnebne krize. Na lastne oči je videl naraščajočo morsko gladino na Kiribatih, erozijo in taljenje permafrosta na Aljaski, več kot 7 mesecev pa je preživel na Grenlandiji, kjer je dokumentiral vplive spreminjajočega se podnebja na inuite.

V samo nekaj letih mednarodnega delovanja je za svoje fotografije prejel nekaj prestižnih mednarodnih nagrad: nagrado Leica Oskar Barnack Newcomer Award leta 2013 ter Rencontres d’Arles leta 2013. Obe nagradi je prejel za svojo reportažo On Thin Ice, ki ga je leta 2015 uvrstila tudi na seznam Magnum 30 Under 30. Na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo 2021 je osvojil drugo nagrado v kategoriji Okolje. Nagrajen je bil za serijo fotografij (The Ice Stupas), ki jih je posnel v severni Indiji, objavljene pa so bile v reviji National Geographic. Svoje zgodbe objavlja v najpomembnejših mednarodnih časopisih in revijah kot so TIME, The New York Times, GEO, Der Spiegel, Neue Zürcher Zeitung, Smithsonian Magazine, Marie Claire Italy, Le Monde, NEON, Leica Fotografie International, Wired. Od leta 2014 kot fotograf dela za National Geographic.

 

 

Mednarodni festival sodobne fotografije

Kranj, Slovenija

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2023 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE