Skip to content Skip to footer

O Festivalu

Festival smo ustanovili z željo, da razstavimo, promoviramo, podpiramo in razvijamo dela slovenskih in mednarodnih fotografskih umetnikov ter zgradimo močno in trajno platformo za sodobno fotografijo.
Z združevanjem tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov z vsega sveta želimo mesto Kranj spremeniti v spodbudno stičišče sodobne fotografije v tem delu Evrope, v ospredje postaviti fotografijo in njen pomen ter vzpostaviti platformo za dialog med fotografi, študenti, kuratorji, pedagogi, fotografskimi navdušenci in lokalno skupnostjo.

Kranj Foto Fest je nastal leta 2021, sredi pandemije, ki je pretresla naše meje in naše dojemanje svobode. V tem kontekstu je festival naslovil dve izjemno zahtevni temi – pod naslovom IZOLACIJA | SVOBODA je širil zavedanje o turbulentnih časih, v katerih smo se znašli, ter se trudil, da bi jih bolje razumeli.

Staro mestno jedro Kranja se je spremenilo v galerijo na prostem, ulice, vse preveč vajene zapiranja javnega življenja, pa so svoje prazne okenske izložbe spremenile v okvirje za barvit nabor festivalskih vsebin.

Kranj je kot gostitelj festivala sam po sebi unikaten, v njem pa se zgodovina srednjega in novega veka srečujeta s sodobnostjo in prihodnostjo inovativnosti. Prav v tem mestu je leta 1842 Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, razvil izvirni proces fotografije na steklo. Ta izjemen zgodovinski dosežek predstavlja izhodiščno točko festivala.

V letu 2022 nameravamo z vključevanjem različnih pogledov, različnih kultur in različnih generacij postaviti temelje dialoga. Fotografe tako spodbujamo, da nam predstavijo svoje videnje vsakdanje, a vendarle neizmerno kompleksne teme, DOM, skupaj z mnogoterimi plastmi, ki jih ta pojem odstira.

Preko fotografije se bomo ukvarjali z zahtevnimi vprašanji ter naslavljali mnogotere teme, kot so množični premiki zaradi posledic podnebnih sprememb, naravnih katastrof, oboroženih konfliktov,gentrifikacije, nedostopnih najemnin in nepravičnih družbenih politik, osebne zgodbe, ki so jih oblikovale migracije, ter občutki (ne)pripadnosti določenemu teritoriju in tamkajšnji kulturi, intimne zgodbe, ki jih človek doživi na mestih, ki jih dojema kot začasna, spomini, povezani z domom in pokrajino, iz katere prihaja posameznikova družina…

Dom: Prostor prehoda. Kraj. Premik. Migracija. Prehajanje. Integracija. Domovina. Kaj so vzroki za premike in kakšne so osebne zgodbe (včasih so migranti tudi fotografi sami) za številkami? Je mogoče živeti v stanju »trajnega prehoda«, med prehajanjem iz kraja v kraj? Je dom vedno sinonim za kraj ali se lahko nekdo počuti doma kjerkoli, ne glede na lokacijo? Ali pa se, nasprotno, posameznik nikjer ne počuti, kot da je zares doma? Kje so meje našega doma?

Kranj se bo za en mesec spremenil v navdihujoče prizorišče, ki bo toplo sprejelo vsakogar, ki bi želel deliti svoje izkušnje o fotografiji in s fotografijo. Letošnji program festivala vključuje razstave več kot 40 fotografov, okrogle mize, pogovore z umetniki, delavnice, nočne projekcije ter vodene oglede, ki se bodo na vrhuncu poletja odvijali v slikovitem starem mestnem jedru.

Vabimo vas, da se nam pridružite – skupaj bomo razmišljali, kaj pomeni »dom«, in iskali načine, kako ga lahko fotografija pomaga izboljšati.

 

Fernanda Prado Verčič

Ekipa

DIREKTORICA FESTIVALA: Fernanda Prado Verčič

ORGANIZACIJSKI IN KURATORSKI ODBOR: Barbara Čeferin (predsednica), Ciril Jazbec, Fernanda Prado Verčič

ZASNOVA: Photo Dialogue – zavod za vizualno umetnost

Festival Kranj Foto Fest sta leta 2021 ustanovili Fernanda Prado Verčič in Petra Puhar Kejžar.

FOTOGRAFIJE: Maša Pirc in Luka Dakskobler

Mednarodni festival sodobne fotografije

Kranj, Slovenija

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2023 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE