Skip to content Skip to footer
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28

Kranj Foto Fest

Kranj Foto Fest je vsakoletni festival sodobne fotografije, ki je nastal leta 2021 s ciljem, da bi v tem delu Evrope Kranj postal epicenter fotografije. Festival smo ustanovili z željo, da razstavimo, promoviramo, podpiramo in razvijamo dela slovenskih in mednarodnih fotografskih umetnikov ter zgradimo močno in trajno platformo za sodobno fotografijo.

Leta 2021 se je festival posvetil izjemno zahtevni temi – pod naslovom »IZOLACIJA | SVOBODA« je širil zavedanje o turbulentnih časih, v katerih smo se znašli, ter se trudil, da bi jih bolje razumeli. Staro mestno jedro Kranja se je spremenilo v galerijo na prostem, ulice, vse preveč vajene zapiranja javnega življenja, pa so svoje prazne okenske izložbe spremenile v okvirje za barvit nabor festivalskih vsebin.

Leta 2022 smo se trudili z vključevanjem različnih pogledov, različnih kultur in različnih generacij postaviti temelje dialoga. Fotografe smo spodbujali, da nam predstavijo svoje videnje vsakdanje, a vendarle neizmerno kompleksne teme »DOM: Prostor prehoda«, skupaj z mnogoterimi plastmi, ki jih ta pojem odstira.

Leta 2023 je bila tema festivala »ČLOVEK–NARAVA«, prijavitelje različnih ravni in ozadij pa je povabila, da na razpis prijavijo svoje foto zgodbe, ki se ukvarjajo s tesno prepletenim odnosom med ljudmi in okoljem. Kranj se je za cel mesec spremenil v galerijo na prostem, razstave pa so se odvile na trgih, zgodovinskih spomenikih, grajskem vrtu, kanjonu reke Kokre, na ulicah in v galerijah.

Kranj Foto Fest se je med fotografskimi festivali uveljavil kot pomembna referenca, o čemer pričajo tudi rezultati naših odprtih razpisov v zadnjih treh letih. V prvi ediciji je na javni razpis festivala prispelo 142 prijav iz 41 držav, leta 2022 se je prijavilo 305 umetnikov iz 72 držav, leta 2023 pa smo prejeli 656 prijav iz 90 držav.

Kranj je kot gostitelj festivala sam po sebi unikaten, v njem pa se zgodovina srednjega in novega veka srečujeta s sodobnostjo in prihodnostjo inovativnosti. 

Prav v tem mestu je leta 1842 Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, razvil izvirni proces fotografije na steklo. Ta izjemen zgodovinski dosežek predstavlja izhodiščno točko festivala.

Vključevanje v lokalno okolje in gostinsko verigo: Kranj Foto Fest je globoko vpet v lokalno okolje. Naša vizija je osredotočena na preudarno izkoriščanje razpoložljive mestne infrastrukture ob spoštovanju okolja, v katerem smo. Naš cilj je ohraniti intimni in osebni značaj festivala ter ceniti individualne stike, ki jih takšna velikost in format dogodka ponujata. Iskanje ravnovesja med rastjo, širjenjem našega občinstva in spoštovanjem lokalnega turističnega okvira predstavlja opazen izziv. V tem kontekstu smo aktivno vključeni v dialog z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, da bi za prihodnost festivala razvili strateški trajnostni načrt.

Spoštovanje pokrajine in urbanizma: V skladu z našo predanostjo spoštovanju pokrajine, urbanizma in arhitekturne dediščine mesta je naša razstavna scenografija skrbno zasnovana tako, da se kurirane podobe brez težav vključujejo v javne prostore, pri čemer ne pozabljamo na vizualno onesnaževanje.

Iskreno verjamemo, da ima fotografski festival, kot je Kranj Foto Fest, edinstveno zmožnost, da z zagotavljanjem idealnih pogojev za bogate razprave krepi tudi samozavest umetnikov. Gre za več kot le srečevanje; festival je platforma, kjer se združujejo ustvarjalni umi, izmenjuje se znanje, tu potekajo poglobljene razprave, oblikujejo se povezave in razvijajo projekti.

Naše poslanstvo je tovrsten dialog omogočiti fotografom, kuratorjem, kritikom in fotografskim urednikom iz Slovenije in onkraj njenih meja.

 

Ekipa Kranj Foto Fest 2023

Soustanoviteljica in direktorica festivala: Fernanda Prado Verčič

Organizacijski in kuratorski odbor: Barbara Čeferin, Ciril Jazbec, Fernanda Prado Verčič

Žirija javnega razpisa 2023: Bertan Selim, Dominique Hildebrand, Michael Famighetti, Michaela Bosáková, Fernanda Prado Verčič, Barbara Čeferin, Ciril Jazbec

Produkcijska ekipa: Mark Breznik, Urša Culiberg, Petra Godeša, Tereza Kozinc, Franc Lautar, Roman Rus, Matjaž Tančič, Ela Elizabeta Romih, Patricija Zupanic

Oblikovalec: Zoran Pungerčar

PR: Mateja Dimnik

Jezikovni pregled: Vida Jocif

Fotografi: Luka Dakskobler, Primož Pičulin, Maša Pirc

Zasnova: Photo Dialogue – zavod za vizualno umetnost

Festival Kranj Foto Fest sta leta 2021 ustanovili Fernanda Prado Verčič in Petra Puhar Kejžar.

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE