Skip to content Skip to footer

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografija, Slovenija

Brief info

Barbara Čeferin je lastnica in vodja Galerije Fotografije ter predsednica organizacijskega in kuratorskega odbora Kranj Foto Festa. Po študiju španščine in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je med letoma 1989 in 1993 delala kot fotoreporterka, pretežno za revijo Mladina, in objavljala svoje fotografije v slovenskih in jugoslovanskih časopisih in revijah. Prav tako je konec 80ih začela fotografirati tudi za različna slovenska gledališča (Drama, Slovensko mladinsko gledališče, kasneje Mestno gledališče Ljubljansko), kar dela še danes (Anton Podbevšek teater). Od 1996 do 2003 je bila zaposlena kot urednica fotografije pri reviji Jana in njenih edicijah, njene fotografije pa so bile objavljene v večini slovenskih in jugoslovanskih časopisov in revij.

Leta 2003 je odprla prvo zasebno galerijo v Sloveniji, ki svoj program namenja fotografski umetnosti. Njeno glavno poslanstvo je bilo, da bi slovenski javnosti približala umetniško fotografijo ter delovala kot vezni člen med vsemi posamezniki, ki delujejo na področju fotografije. V zadnjih 18 letih je kurirala ali sokurirala več kot 150 razstav domačih in tujih umetnikov, ki so razstavljali v prostorih galerije, na gostovanjih na umetniških sejmih ali v muzejih, galerijah in drugih razstavnih prostorih doma in v tujini.
Leta 2014 je v sklopu galerije odprla tudi knjigarno, ki svoj program posveča fotografski umetnosti in njeni povezavi z drugimi umetniškimi smermi. Leta 2018 je na njeno pobudo in pod njenim vodstvom na Slovenskem knjižnem sejmu zaživela Fotocona, del sejma, namenjen fotoknjigi. Leta 2022 je bila Galerija Fotografija ena od soustanoviteljic revije ETC., ki je posvečena sodobni umetniški produkciji med Balkanom in Baltikom.

Mednarodni festival sodobne fotografije

Kranj, Slovenija

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2023 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE