Skip to content Skip to footer

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografija, Ljubljana (Slovenija)

Brief info

Barbara Čeferin je lastnica in vodja Galerije Fotografije. Po absolviranem študiju španščine in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, je od leta 1989 do leta 1993 delala kot fotoreporterka, pretežno za revijo Mladina in objavljala svoje fotografije v slovenskih in jugoslovanskih časopisih in revijah. Prav tako je konec 80ih začela fotografirati tudi za različna slovenska gledališča (Drama, Slovensko mladinsko gledališče, kasneje Mestno gledališče Ljubljansko), kar dela še danes (Anton Podbevšek teater).

Od 1996 do 2003 je bila zaposlena kot urednica fotografije pri reviji Jana in njenih edicijah.

Leta 2003 je odprla prvo zasebno galerijo v Sloveniji, ki svoj program namenja fotografski umetnosti. V zadnjih 18 letih je tako kurirala ali sokurirala več kot 150 razstav domačih in tujih umetnikov, ki so razstavljali v prostorih galerije, na gostovanjih na umetniških sejmih ali v muzejih, galerijah in drugih razstavnih prostorih doma in v tujini.

Leta 2014 je v sklopu galerije odprla tudi knjigarno, ki svoj program posveča fotografski umetnosti in
njeni povezavi z drugimi umetniškimi smermi. Leta 2018 je na njeno pobudo in pod njenim vodstvom na Slovenskem knjižnem sejmu zaživela Fotocona, del sejma namenjen fotoknjigi.