Skip to content Skip to footer
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28
FESTIVAL 2024 aug 21 — sept 28

Razglasitev zmagovalca!

Mladi fotografski upi in Kranj Foto Fest natečaj

Ciril Jazbec

On Thin Ice, © Ciril Jazbec

Radi bi se zahvalili vsem mladim fotografinjam in fotografom, ki so se odzvali na natečaj Mladi fotografski upi in Kranj Foto Fest. Prejeli smo veliko število izredno kakovostnih prijav, kar nas zelo veseli, saj to prikazuje tudi stanje mlade fotografije v Sloveniji. Imeli pa smo težko delo izbrati le eno zmagovalko ali zmagovalca.

To čudovito priložnost je omogočilo sodelovanje z Zavarovalnico Triglav. »Projekt iskanja nadarjenih fotografov smo povezali z našim dolgoletnim družbeno odgovornim projektom ‘Mladi upi’, namenjenim mladim, nadarjenim posameznikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za sponzorska sredstva za razvoj svojega talenta. Verjamemo, da si mladi talentirani posamezniki zaslužijo priložnosti, kjer lahko pokažejo svojo nadarjenost. Veseli smo, da jim lahko tudi tokrat ponudimo priložnost, da se izkažejo,« meni Tjaša Kolenc Filipčič, direktorica trženjskega komuniciranja v Zavarovalnici Triglav.

Žirija se je odločila, da razglasimo eno prvo mesto za zmagovalni projekt in dodatno podelimo še dve častni omembi za izjemno delo.

Sedaj pa dovolj odlašanja, sledi razglasitev:

ZMAGOVALEC

Arin Rapuš Jerman

Serija Desiderium

Arin je o svoji seriji Desiderium zapisal: »Predstavljena je serija portretov, zajetih v zadnjem letu in pol mojega osebnega ustvarjanja. Želel sem prikazati svoje najljubše trenutke, izkušnje in občutke preko fotografij. Za vsako fotografijo v seriji vem, kdaj, kje in kako je bila posneta. Vsaka fotografija dopolnjuje naslednjo. Premikal sem se skozi različne občutke: iz svetlih, prijetnih v temačne, morda celo na trenutke melanholične. Želel sem, da se na vsaki fotografiji občuti povezanost med mano in modeli.«

Mnenje žirije: Zmagovalec nas je navdušil s serijo del, na katerih je prikazal modele in ljudi na intimen in globok način. Očitno ima Jerman posebno povezavo s svojimi portretiranci, kar mu omogoča, da svojim fotografijam vdahne otipljivo čustveno vzdušje. Poleg tega je njegova skrb za estetske elemente, kot so premišljena izbira barv in okolij, njegovo delo povzdignila na visok nivo. Arinov talent obeta svetlo prihodnost, zato smo ponosni, da smo ga prepoznali kot zmagovalca tega fotografskega natečaja.

Arin Rapuš Jerman prejme nagrado v vrednosti 500 EUR za fotografsko naročilo reportaže o enem Mladem upu, mentorstvo s priznanim NatGeo fotografom Cirilom Jazbecem ter samostojno razstavo na Kranj Foto Festu 2023.

Iskrene čestitke Arinu za izredno fotografsko delo ter za osvojeno nagrado!

ČASTNI OMEMBI

Kaja Kern

Serija Foto-sinteza

Erik Contreras Mencinger

Serija Avioni, ki letijo dedka

Kaja Kern zna v svojem delu ujeti pristnost in čistino vsakdanjega trenutka. Upa si pokazati resnično življenje in tudi njegove spregledane vidike.

Erik Contreras Mencinger je nase opozoril s svojim odličnim portretom dedka. Delo je dokumentarno, a obenem fotograf že močno kaže svoj avtorski podpis.

Delo Kaje in Erika bomo objavili na našem Instagramu, podarili pa jima bomo tudi brezplačno udeležbo na Portfolio Review-ju na Kranj Foto Festu 2023, kjer se bosta lahko predstavila mreži kuratorjev, urednikov in galeristov.

Iskrene čestitke Kaji in Eriku!


Hvala za vse prijave! Prijave so zaključene.

UPAJ SI! Fotografiraj, raziskuj, razstavljaj!

Zmagovalec prejme nagrado v vrednosti 500 eur za fotografsko naročilo reportaže o enem Mladem upu + mentorstvo s priznanim NatGeo fotografom Cirilom Jazbecem + samostojno razstavo na Kranj Foto Festu 2023.

Prijava na natečaj je brezplačna.

Vizija Kranj Foto Festa se nadaljuje!

Po poletnem festivalskem dogajanju smo pred novim izzivom. Veselimo smo, da tokrat lahko spodbudimo, ponudimo strokovno znanje ter pomagamo fotografinjam in fotografom, ki so čisto na začetku svoje profesionalne poti.

Navdušeni naznanjamo, da Kranj Foto Fest in Zavarovalnica Triglav skupaj organizirata brezplačni fotografski natečaj za mlade fotografinje in fotografe.

Dolgoletni dobrodelni projekt Zavarovalnice Triglav “Mladi upi” je namenjen mladim, nadarjenim posameznikom in posameznicam, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali pokroviteljska sredstva za razvoj svojega talenta.

Glavna naloga nagrajenke ali nagrajenca natečaja “Mladi fotografski upi in Kranj Foto Fest natečaj” bo fotografirati Mladi up in iz fotografij sestaviti reportažo.

Prijava je odprta, tema natečaja je poljubna, pošlji svoje najboljše fotografsko delo!

KDO SE LAHKO PRIJAVI:

 • Slovenski državljani/ke in tujci/ke, ki imajo prebivališče v Sloveniji.
 • Do vključno 25. leta starosti.

PRIJAVA:

 • Pošlji nam svoje delo, in sicer serijo (ne posameznih posnetkov) od 10 do 15 fotografij v formatu jpg s 1200 piksli po daljši stranici. Posamezne datoteke ne smejo presegati 500 kB. Ta serija naj bo tvoje, do sedaj najboljše delo, fotografirano na poljubno temo.
 • Kratek opis (največ 800 znakov) tvojega projekta, naslov serije in leto, ko je bila serija ali fotografska zgodba posneta.
 • Biografijo z do 1500 znaki, vključno s tvojimi osebnimi podatki (e-pošta, telefonska številka in datum rojstva).
 • Vse slike in dokumente shranite le v eno(1) ZIP datoteko z naslovom Ime_Priimek. ZIP datoteko pošljite na e-poštni naslov info@kranjfotofest.org. Pišite nam, za vsa morebitna vprašanja.

ČASOVNICA:

 • Prijave so odprte od 4. novembra 2022 do 15. februarja 2023.
 • 15. marca 2023 objava zmagovalca/ke.

KAKŠNA JE PRIJAVNINA:

 • Udeležba je brezplačna.

ZMAGOVALEC/KA PREJME:

 • Naročilo Zavarovalnice Triglav v vrednosti 500 eur za izvedbo fotoreportaže o (enem) Mladem upu.
 • Zmagovalec/ka prejme 2 urni mentorski pogovor Cirilom Jazbecem
 • Samostojno razstavo o delu Mladi Upi na festivalu Kranj Foto Fest 2023.

KAKŠNE SO OBVEZE ORGANIZATORJA:

 • Kranj Foto Fest prevzema odgovornost za kuratorstvo, izdelavo fotografij in postavitev razstave na izbrani lokaciji organizatorja ter mesta Kranj.

 • Organizator si pridržuje pravico, da kadar koli prekliče festival (ali nekatere njegove dejavnosti).

☞ Uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.

Spoznajte žirijo:

Ciril Jazbec

Ciril Jazbec

Dokumentarni fotograf

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografije

Julija Čeru

Julija Čeru, strokovni vodja, Zavarovalnica Triglav, d.d. (SI)

Fernanda Prado Verčič

Ustanoviteljica in vodja mednarodnega festivala Kranj Foto Fest (Sl)

Tereza Kozinc

Fotografinja (SI)
Organizator si pridržuje pravico, da kadar koli prekliče festival (ali nekatere njegove dejavnosti).

PODPORNIK:

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE