Skip to content Skip to footer

ZNANI SO NAGRAJENCI JAVNEGA RAZPISA 2022

Kranj Foto Fest je na Javnem razpisu DOM: prostor prehoda prejel 305 prijav iz več kot 70 držav iz 6 kontinentov.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo, da ste posredovali svoje foto zgodbe na to pomembno in perečo temo, ki jo je mogoče obravnavati s toliko različnih vidikov. Dovolili ste nam, da se poglobimo v vaše projekte, spoznamo vaše kulture in realnosti ter nas spodbudili k razmišljanju o tako pomembnih vprašanjih.

Pregledovanje vseh prijav je bilo izjemno vznemirljivo, a hkrati tudi boleče saj smo jih morali izbrati le nekaj. Videli smo veliko dobrih del na to večplastno temo: od intimnih in poetičnih pripovedi do bolj dokumentarnih pristopov k družbenim problemom.

Zato se je žirija odločila, da nagradi 21 PROJEKTOV: EN ZMAGOVALEC bo imel v programu festivala samostojno razstavo; EDEN S POSEBNO OMEMBO in DEVETNAJST FINALISTOV V OŽJEM IZBORU bo sodelovalo na skupinskih razstavah po mestu Kranj.

Čestitamo vsem izbranim fotografom! Tisti, ki pa letos žal niste bili izbrani, vas vabimo, da se ponovno prijavite v 2023. Torej, pomaknite se navzdol in spoznajte vse fotografe, ki bodo poleti razstavljali v Kranju!

ZMAGOVALEC

M'hammed Kilito (Maroko)

Serija “Preden izgine”

kranj-foto-fest-mhammed-kilito-winner

M'HAMMED KILITO SE BO NA KRANJ FOTO FESTU 2022 PREDSTAVIL S SAMOSTOJNO RAZSTAVO

Dokumentarni fotograf M’hammed Kilito (Maročan, rojen leta 1981 v Ukrajini) je s svojim projektom “Preden izgine” med vsemi prijavami najbolj izstopal in je bil izbran za zmagovalca tega Javnega razpisa na temo “Dom: prostor prehoda”. Po mnenju žirije je njegovo delo zelo zrelo in skladno, kar se odraža v dolgoročni zavezanosti tako pomembnemu vprašanju v njegovi lastni državi.

Preden izgine je dolgoročen in še trajajoč, multidisciplinarni umetniški projekt, ki izpostavlja kompleksna in večdimenzionalna vprašanja degradacije oaz v Maroku in njenega vpliva na prebivalce. V zadnjih nekaj letih sem obiskal številne oaze, kjer sem se močno povezal s tamkajšnjimi prebivalci. Spoznal sem to bogato okolje pa tudi njegovo kruto realnost. Ugotovil sem, da so dezertifikacija, ponavljajoče se suše in požari, spremembe v kmetijskih praksah, prekomerno izkoriščanje naravnih virov, izseljevanje s podeželja in hud padec vodne gladine vse neposredne grožnje obstoju oaz.” M.K.

Degradacija oaz v Maroku povzroča razselitev mnogih, vključno z mladimi generacijami, ki so prisiljene oditi zaradi vodne krize, pomanjkanja zaposlitvenih možnosti in izolacije. With his M’hammed nas s svojo vizualno pripovedjo o pokrajinah, portretih in predmetih vabi v svet tistih, ki so tako močno trpeli zaradi vplivov uničujočih človeških dejavnosti in podnebnih sprememb.

POSEBNA OMEMBA

Allan Salas (Kostarika)

Serija “Zakoreninjeno srce se je začelo spreminjati”

“Mesec po smrti moje babice je moj oče preživel srčni napad. Ti boleči dogodki so me prisilili, da sem zbežal pred neznosnimi odmevi v svojem domu. Skozi vzdušje, prežeto s čustvi, fotografije odkrivajo rane, ki jih je zadal čas.” A.S.

Žirija je obširno razpravljala o seriji “Zakoreninjeno srce se je začelo spreminjati” in projekt ocenila kot zelo pogumen, dosleden in poetičen. Introspektivno potovanje v Allanovo tiho žalost, ki ga nosi lirično in globoko razmišljanje o “tranziciji”. Kaj je družina? Kaj je dom? Kaj je konec koncev življenje in krhkost našega obstoja?

POSEBNA OMEMBA IN FINALISTI V OŽJEM IZBORU BODO DEL SKUPINSKIH RAZSTAV

FINALISTI V OŽJEM IZBORU

Aggelos Barai (Grčija)

Ala Buisir (Irska)

Elena Efeoglou (Grčija)

Laura El-Tantawy (Velika Britanija)

Jordan Gale (ZDA)

Manuel Bayo Gisbert (Mehika)

Valentin Goppel (Nemčija)

Maria Gutu (Moldavija)

Mathias Benguigui/ Agathe Kalfas (Francija)

Nataša Košmerl (Slovenija)

Katerina Kouzmitcheva (Belorusija)

Kathy Anne Lim (Singapur)

Gabriele Chiapparini/ Camilla Marrese (Italija/ Nizozemska)

Ludwig Nikulski (Nemčija)

Konstantin Novaković (Srbija)

Emanuele Occhipinti (Italija)

Gleeson Paulino (Brazilija)

Paula Abreu Pita (Venezuela)

Mitar Simikić (Bosna in Hercegovina)

Spoznajte žirijo za javni razpis 2022

Ziyah Gafic

Fotograf v VII Agency in Regionalni direktor VII Academy, Sarajevo (Bosna in Hercegovina)

Verónica Sanchis

Ustanoviteljica Foto Féminas, New York (Združene države Amerike)

Giuseppe Oliverio

Director PHmuseum, Bologna (Italia)

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografije

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE