Skip to content Skip to footer

ČLOVEK – NARAVA

Znani so nagrajenci javnega razpisa 2023

Na javni razpis Kranj Foto Festa z naslovom »Človek Narava« je prispelo neverjetnih 656 prijav iz 90 držav s šestih kontinentov. Vsem sodelujočim, ki ste se odzvali na razpis in nanj prijavili svoje projekte, se najlepše zahvaljujemo.

Žirija, ki so jo sestavljali Bertan Selim (ustanovitelj in direktor fundacije VID), Dominique Hildebrand (urednica fotografije pri NatGeo), Michael Famighetti (urednik revije Aperture), Michaela Bosáková (neodvisna kuratorka Meseca fotografije v Bratislavi), Barbara Čeferin (ustanoviteljica in direktorica Galerije Fotografija), Ciril Jazbec (fotograf) in Fernanda Prado Verčič (direktorica festivala Kranj Foto Fest), je vseh 656 prispelih prijav natančno pregledala in se odločila, da nagradi 20 projektov: enega zmagovalca, enega prejemnika posebne omembe in 18 finalistov v ožjem izboru.

Vsem izbranim fotografom iskreno čestitamo! Če letos vašega projekta nismo izbrali, vas toplo vabimo, da se na javni razpis ponovno prijavite naslednje leto. Pomaknite se navzdol po strani in spoznajte fotografe, ki bodo razstavljali v okviru programa Kranj Foto Fest 2023.

ZMAGOVALKA

Amina Kadous (r. 1991, Egipt)

Serija »Belo zlato«

Amina Kadous

Žirija je serijo Amine Kadous opisala kot inteligenten, večplasten projekt, ki povezuje avtoričino družinsko zgodovino s širšim kulturno, gospodarsko in okoljsko tematiko. »Belo zlato« se na razpisano temo »Človek Narava« neposredno navezuje na več načinov ter predstavlja presečišče osebne pripovedi z zgodovino, prebivalstvom in okoljem določene države. Izvirnost projekta se kaže v tem, da je obenem osnovan na fotografskem materialu in temeljitem raziskovanju, oboje pa še dodatno nadgrajuje Aminino izvirno gledišče, ki raziskuje preobrazbo družine skozi perspektivo bombaža.

Niti, ki Amino povezujejo z bombažem, se razpenjajo tri generacije v preteklost. Njen pradedek je bil egiptovski trgovec s svilo in volno ter eden od pionirjev danes razširjene lokalne industrije proizvodnje tekstila. Amina svoj projekt opisuje z naslednjimi besedami: »Zgodba o bombažu je zgodba o človeškem semenu, odraz Egipte in mene same. S svojim raziskovanjem se želim spominjati in se znova povezati s preostankom posušenih semen bombaža – bombaža, ki je nekoč predstavljal eno najpomembnejših industrij naše kolektivne tkanine. Projekt, ki je še vedno v nastajanju, odpira razpravo o rabi zemlje in njenem ohranjanju ter o izvoru in spominu.«

Aminino delo, najsi gre za fotografije, ki jih posname sama, ali stare družinske fotografije, ki jih prenese na ročno izdelan bombažni papir, gledalcu nudi vpogled v to, kako močno je bombažna industrija zaznamovala njeno življenje, obenem pa ga seznani z dejstvom, da bistven del problematike, ki jo fotografinja obravnava, izvira iz narave same. Na ta način serija »Belo zlato« nagovarja celotno človeštvo, glavna nagrada pa dodatno izpostavlja avtoričino izjemno sposobnost povezovanja različnih vidikov v celostno zaokrožen projekt.

POSEBNA OMEMBA

Kaya & Blank

Işık Kaya (r. 1990, Turčija) in Thomas Georg Blank (r. 1990, Nemčija)

Serija »Druga narava«

»Druga narava«, serija dua Kaya & Blank, predstavlja celične komunikacijske stolpe, ki v Južni Kaliforniji v ZDA na izviren in nadrealističen način prevzemajo podobo dreves. Artificialnost in lepota podob gledalca pritegneta, obenem pa delujeta moteče ter odpirata nujno potrebni diskurz o odnosu med ljudmi in njihovim okoljem. 

Duo je o svojem projektu zapisal: »S pojavom razširjene uporabe mobilnih naprav so potrebe telekomunikacijske industrije po ustrezni infrastrukturi eksplodirale in od 80. let dalje so se celični stolpi razširili po vsem svetu. Do dramatičnih sprememb, ki so se odražale tudi v pokrajini, je prišlo leta 1992, ko je antena prvič prevzela podobo umetne smreke. Od takrat se je tovrstna kamuflaža razvila v globalni fenomen. Najina serija prikazuje te svojevrstne artefakte digitalne dobe, ki po besedah Amy Clarke’s pričajo o tem, da ima družba raje ‘lažno’ estetiko kot ‘grdo’ resničnost.«

Žirija je seriji »Druga narava« podelila nagrado posebne omembe zaradi njene distopične perspektive in mnogih aspektov, ki spodbujajo razmislek in porajajo pomembna vprašanja, kot je sledeče: Kako bo narava izgledala v prihodnosti in kako bomo soobstajali z njeno artificialnostjo?

FINALISTI V OŽJEM IZBORU

Jonas Kakó (Nemčija), Umirajoča reka

Wilko Meiborg (Nemčija), Pesmomat

Corey Arnold (ZDA), Podivjana mesta

Maria Oliveira (Portugalska), Še vedno je jutro

Alvin Ng (Singapur), Samsara

Mitar Simikić (Bosna in Hercegovina), Janja

Andrea Alkalay (Argentina), Kamniti cikel

Jacob Maentz (ZDA), Domovine

Louie Palu (Kanada), Oddaljeno zgodnje opozorilo

Mustafa Bilge Satkin (Turčija), Utopljena zgodovina

Paolo Verzone (Italija), Arktična ničla

Tilyen Mucik (Slovenija), Semena

Nisreen Nader (Jemen), Sajiya

Filippo Ferraro (Italija), Žarek upanja

Liz Miller Kovacs (ZDA), Nadnaravno

Axel Javier Sulzbacher (Nemčija), Zelena distopija

Andrej Polukord (Litva), Leseni kipi

Ali Marin (Mehika), V nižavju

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE