Skip to content Skip to footer

Čas je, da razglasimo šest izbranih udeležencev brezplačnega mentorskega programa »V spomin (na): Družbeno angažirana fotografija z Joštom Frankom«!

Tine Bohinc, Tadej Dolinar, Ajda Justin, Tinkara Petrič Milič, Ela Zdešar, Patricija Zupanič

S to štipendijo bodo udeleženci deležni strokovnega vodstva, ki jim bo pomagalo nadaljevati in dokončati njihove projekte ter poglobiti njihovo razumevanje družbeno angažirane fotografske prakse. Imeli bodo tudi priložnost, da svoje fotografske serije, ki jih bodo razvili tekom mentorskega programa, razstavijo v okviru letošnje edicija festivala kot rezultat praktičnega kolektivnega procesa priprave lastne razstave.

»Zelo se veselim srečanj in dela z izbranimi avtoricami in avtorji in njihovimi super projekti v nastajanju.« – Jošt Franko

Izbranim umetnikom čestitamo in se veselimo, da vas bomo lahko gostili v Kranju.

Jošt Franko Kranj Foto Fest

Jošt Franko

V spomin (na): Družbeno angažirana fotografija z Joštom Frankom

Kranj Foto Fest ponosno predstavlja prvi mentorski program, ki je v skladu z našo zavezo, da bomo v Kranju ustvarjali dinamično platformo za fotografijo, kjer se bodo fotografi med seboj lahko povezovali, širili svoje znanje ter razvijali in razstavljali svoja dela.

Naš mentorski program vodi slovenski vizualni umetnik in fotograf Jošt Franko, čigar praksa se osredotoča na dolgoročne pripovedi o razseljenih ljudeh, migracijah in marginaliziranih skupnostih. Franko v mentorski program prinaša svoje bogate izkušnje in razumevanje tematike.

Namen mentorskega programa Kranj Foto Fest 2024 je pomagati sodelujočim umetnikom, da nadaljujejo ali dokončajo svoje projekte ter poglobijo svoje razumevanje družbeno angažirane fotografske prakse. Prijavitelje, ki jih zanima dokumentarna in/ali družbeno angažirana vizualna praksa, vabimo, da se do 31. marca 2024 prijavijo na brezplačni mentorski program

Izbranih bo šest udeležencev, ki bodo prejeli štipendijo, prijavitelji pa morajo biti slovenski državljani ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, stari 27 let ali manj.

K prijavi na mentorski program vabimo vse vrste vizualnih izrazov in tehnik, s poudarkom na načinu komuniciranja zgodb in njihovem odnosu do družbenega stanja.

»Na šestih srečanjih, razporejenih tekom treh mesecev, bomo skušali ustvariti prostor in platformo, kjer bodo nastajali, se obravnavali, nadaljevali in/ali zaključevali projekti udeležencev, ter razmišljali, kako lahko fotografska praksa deluje kot sredstvo opolnomočenja, vidnosti in vzpostavljanja kolektivnosti. Vsako srečanje bo vključevalo razmislek o predlaganem branju in poglobljene razprave o nastajajočih projektih.« – Jošt Franko

O Joštu Franku

Jošt Franko

Jošt Franko je fotograf, vizualni umetnik in pedagog, ki raziskuje migracije, prisilne selitve, pravice delavcev, protipripovedi in skupnostne razprave o prekarnih življenjih. S fotografijo, besedilom, terenskim delom in sodelovanjem kot obliko ukvarjanja z družbenimi vprašanji se v svoji umetniški praksi osredotoča na številne izgubljene, neizrečene ali neslišane pripovedi razseljenih skupnosti na Balkanskem polotoku.

Franko je prejemnik štipendije The Aftermath Project 2023, TED Fellowship, več štipendij, ki jih dodeljuje Pulitzer Center, prejel pa je tudi častno omembo za dokumentarni esej, ki jo podeljuje univerza DUKE. Njegova dela so bila razstavljena v muzejih in na festivalih po vsem svetu, med drugim na festivalu New York Photo Festival, v Finskem muzeju fotografije, Muzeju moderne umetnosti v Celovcu in +MSUM, Muzeju sodobne umetnosti v Ljubljani. Magistriral je na univerzi Goldsmiths in je doktorski kandidat na dunajski Univerzi uporabnih umetnosti.

Razstava na festivalu Kranj Foto Fest 2024

Pomemben rezultat programa je, da bo imelo šest udeležencev priložnost svoje projekte, ki jih bodo razvili med mentorstvom, predstaviti na skupinski razstavi v okviru uradnega programa festivala Kranj Foto Fest 2024.

Udeleženci bodo pod vodstvom Jošta Franka in direktorice festivala Fernande Prado Verčič aktivno soustvarjali svojo razstavo. Praktični proces sodelovanja pri urejanju, kuriranju in produkciji razstave bo za udeležence odlična priložnost, da se intenzivno vključijo v vsak korak priprave razstave. Ta izkušnja jim bo ponudila neprecenljiv vpogled v kuratorske in produkcijske procese ter korake pri pripravi razstav za festivalsko platformo.

Pregled projekta z VID Foundation

Kranj Foto Fest bo v sodelovanju z organizacijo VID Foundation for Photography šestim udeležencem mentorskega programa omogočil enourni spletni pregled projektov z Bertanom Selimom, ustanoviteljem VID Foundation.

Na spletnem srečanju, ki bo potekalo maja, bo Bertan udeležencem ponudil dragocen vpogled v njihove nastajajoče projekte. VID Foundation for Photography se s programom dodeljevanja donacij in mentorskimi programi posveča nepovedanim vizualnim zgodbam z Balkana. Organizacija podpira vizualne pripovedovalce zgodb, ki razkrivajo pogosto nevidna, relevantna družbena vprašanja. Cilj Fundacije VID je približati odlične in prepričljive vizualne zgodbe z Balkana širšemu evropskemu kontekstu.

Jošt Franko Kranj

Jošt Franko

Izbranih bo šest udeležencev, ki bodo prejeli štipendijo, prijavitelji pa morajo biti slovenski državljani ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, stari 27 let ali manj.

Trajanje:

 • Program je sestavljen iz šestih srečanj, od katerih vsako traja 6 ur, tekom treh mesecev: 12. in 26. aprila, 10. in 24. maja ter 7. in 21. junija od 13. do 19. ure. O točni uri se lahko udeleženci z mentorjem dogovorijo tudi pozneje glede na razpoložljivost večine.

Lokacija:

 • Kranj, Slovenija.

Zahteve za udeležence:

 • Kandidati morajo biti do roka za prijavo stari 27 let ali manj.
 • Udeleženci morajo biti slovenski državljani ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji.
 • Kandidati morajo imeti v nastajanju fotografski projekt z družbeno angažirano vsebino ali možnost, da ga začnejo izvajati v času mentorskega programa.
 • S prijavo na mentorski program udeleženci potrjujejo, da se bodo udeležili tečajev v Kranju v dogovorjenih terminih. Spletna udeležba ni mogoča.
 • Stroški prevoza v Kranj na lokacijo mentorskega programa krijejo udeleženci sami.

Prijavite se s:

 • svojo kratko biografijo (do 250 besed),
 • besedilom o nameri oz. predlogom projekta (500 besed ali manj), v katerem jasno navedete namenu projekta, v kateri fazi je (če je projekt že v teku) in kako vam lahko ta mentorski program pomaga pri njegovem ustvarjanju ali dokončanju,
 • primerom fotografske serije (idealno z materialom, ki je povezan z namero mentorskega programa), ki obsega med 6 in 15 fotografij v formatu JPG. Posamezne fotografije naj ne presegajo 500 kB.
 • Prijavo pošljite v slovenskem ali angleškem jeziku.
 • Vse fotografije in besedila shranite v ENO ZIP datoteko z naslovom Ime_Priimek. ZIP datoteko pošljite na elektronski naslov info@kranjfotofest.org do 31. marca 2024.
 • Primarni jezik tega mentorskega programa je slovenščina.

Kranj Foto Fest nudi:

 • brezplačen mentorski program za šest udeležencev,
 • kritje stroškov produkcije razstave,
 • izpostavljenost v uradnem programu festivala Kranj Foto Fest 2024.

Cena:

 • Mentorski program bo šestim izbranim udeležencem v celoti zagotovljen brezplačno.

Kdo pripravlja mentorski program?

 • Gostitelj mentorskega programa je Zavod Photo Dialogue, organizator festivala Kranj Foto Fest.
 • Organizator si pridržuje pravico do delne ali popolne odpovedi te dejavnosti.

Rok za prijavo:

 • 31. marec 2024 ob 23.59 (GMT +1).

Prijave sprejemamo na info@kranjfotofest.org

Jošt Franko

Kranj Foto Fest

Kranj Foto Fest je vsakoletni festival sodobne fotografije, ki je nastal leta 2021 s ciljem, da bi v tem delu Evrope Kranj postal epicenter fotografije.

Festival smo ustanovili z željo, da razstavimo, promoviramo, podpiramo in razvijamo dela slovenskih in mednarodnih fotografskih umetnikov ter zgradimo močno in trajno platformo za sodobno fotografijo.

 

Z združevanjem tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov z vsega sveta želimo mesto Kranj spremeniti v spodbudno stičišče sodobne fotografije v tem delu Evrope, v ospredje postaviti fotografijo in njen pomen ter vzpostaviti platformo za dialog med fotografi, študenti, kuratorji, pedagogi, fotografskimi navdušenci in lokalno skupnostjo.

POKROVITELJI 2024

PARTNERJI 2024

ORGANIZATOR

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE