Skip to content Skip to footer


Hvala za vse prijave.

Javni razpis za samostojne in skupinske razstave

Želite predstaviti vaše fotografije v slikovitem mestu Kranj, v osrčju Gorenjske, Slovenije in Evrope?

Kranj Foto Fest vabi fotografe z vsega sveta, da sodelujejo s svojimi izvirnimi in vplivnimi serijami ter fotografskimi zgodbami na temo DOM: prostor prehoda. Izbrane bomo predstavili v Kranju od 24. avgusta do 25. septembra 2022 na samostojnih in skupinskih razstavah.

V letu 2022 bo žirija izbrala ENEGA ZMAGOVALCA, ki bo v sklopu festivalskega programa razstavljal samostojno in pripravila finalni izbor fotografov, ki bodo razstavljali na skupinskih razstavah v starem mestnem jedru Kranja.

Predložite svoje delo in si zagotovite možnost predstavitev na novem mednarodnem festivalu Kranj Foto Fest. Z udeležbo na razstavah in projekcijah se boste predstavili javnosti, pa tudi fotografom, kustosom in lastnikom galerij.

Prijave pošljite do 3. maja 2022 po mailu na info@kranjfotofest.org. Sprejeli bomo samo serije (ne samostojnih fotografij).

Se že veselimo vaše prijave! 

DOM: prostor prehoda

V tokratni ediciji Kranj Foto Festa se bomo ukvarjali z zahtevno temo »Dom: prostor prehoda«. Fotografija bo osvetlila pogled na kompleksne problematike, kot so: stanovanje kot človekova pravica, pregon zaradi podnebnih sprememb, naravne nesreče, oboroženi spopadi, gentrifikacija, nedostopnost nepremičnin in slabe socialne politike, osebne pripovedi o migracijah ter občutku pripadnosti (ali nepripadnosti) določenemu ozemlju in njegovi kulturi, intimne zgodbe, ki jih človek doživi na mestih, ki jih občuti kot začasne.

Dom. Prostor. Selitev. Migracija. Na poti. Integracija. Domovina.

Glede na Svetovno poročilo o migracijah za leto 2022 Mednarodna organizacija za migracije ocenjuje, da približno 281 milijonov ljudi živi v državi, ki ni njihova država rojstva. 3,6 % svetovnega prebivalstva je mednarodnih migrantov. Migracija ni vedno izbira. Kakšni so sprožilci migracij v zadnjih letih in kakšne osebne zgodbe stojijo za temi številkami? Zanimajo nas pripovedi o notranjih (domačih) migracijah in selitvi družin z nižjimi dohodki v urbana območja.

Improvizirana zavetišča, taborišča, začasna bivališča, skvoterji v praznih stavbah, na kolesih, brezdomci. Ali lahko človek živi v »trajni tranziciji / trajnem prehodu«, se seli iz enega kraja v drugega? Je dom vedno sinonim zemlje, ali se človek ne glede na ozemlje lahko počuti kot doma? Ali pa se sploh ne počuti kot doma: ne tukaj ne tam? Kje so meje našega doma?

Naša žirija bo izbirala projekte z močnim diskurzom na temo te pomembne in še kako aktualne tematike. Kakšna je TVOJA zgodba?

KAJ BO FESTIVAL PONUDIL?

Kuratorji festivala bodo izbrali ENEGA ZMAGOVALCA za SAMOSTOJNO RAZSTAVO na Kranj Foto Festu 2022 in v ožji izbor uvrstili več fotografov za skupinske razstave, ki bodo predstavljene na javnih površinah mesta, v zgodovinskih prostorih, v umetniških centrih in galerijah pa tudi v gozdovih in na rečnih obalah Kranja, od 24. avgusta do 25. septembra 2022;

Vse produkcijske stroške krije organizator;

Vašo prijavo bo obravnavala in ocenila skupina strokovnjakov za fotografijo;

Vsi izbrani fotografi bodo dobili priložnost, da svoja dela predstavijo kvalificirani publiki, ki jo sestavljajo likovni kritiki, kuratorji, uredniki fotografij, lastniki galerij in založniki.

KAJ LAHKO PRIJAVIM IN KAKO?

Serije (ne posameznih posnetkov) od 6 do 20 fotografij v formatu jpg s 1200 piksli po daljši stranici. Posamezne datoteke ne smejo presegati 500 kB.;

Kratek opis (največ 800 znakov) vašega projekta, v angleškem jeziku, naslov serije in leto, ko je bila vaša serija ali fotografska zgodba posneta;

Vaša biografijo z do 1500 znaki v angleškem jeziku, vključno z vašimi osebnimi podatki (e-pošta, telefonska številka, država prebivališča in datum rojstva);

Vse slike in dokumente shranite le v eno(1) ZIP datoteko z naslovom Ime_Priimek. ZIP datoteko pošljite na e-poštni naslov info@kranjfotofest.org do 3. maja 2022.

KAJ LAHKO PRIČAKUJEM?

Predstavitev na glavnih razstaviščih Kranj Foto Festa in na drugih lokacijah v starem zgodovinskem središču Kranja ter na zelenih površinah z vsemi produkcijskimi stroški, ki jih krije organizator;

Mrežo kuratorjev in založnikov ter možnost, da bodo vaša dela razstavljena in objavljena tudi na platformah ali prizoriščih festivalskih partnerjev;

Vključitev v marketinško in PR kampanjo Kranj Foto Festa, v tiskane in digitalne publikacije;

Ob zaključku festivala bo ena od fotografij zmagovalca vključena v festivalsko zbirko, drugi izvod pa bomo podarili glavnemu sponzorju festivala.

KAKŠNE SO ZAHTEVE?

Fotografske zgodbe naj obravnavajo temo DOM: prostor prehoda;

Fotografi morate zagotoviti, da imate enake fotografije v visoki ločljivosti, optimalni za razstavni tisk. Visoko resolucijske datoteke bodo potrebne, če bodo vaša dela izbrana za razstavo;

Z izborom za predstavitev na Kranj Foto Festu se strinjate, da lahko vaše fotografije lahko uporabimo za promocijo festivala v digitalnih in tiskanih materialih, v medijih in na družbenih omrežjih.

DO KDAJ SE LAHKO PRIJAVIM?

Rok za pošiljanje fotografij je 3. maj 2022.

KAKŠNA JE PRIJAVNINA?

Udeležba je brezplačna.

KDO SE LAHKO PRIJAVI?

Fotografi in fotografske skupine, vseh starosti, z vsega sveta.

KDAJ IZVEM, ČE JE BILO MOJE DELO IZBRANO?

Rezultati javnega razpisa bodo objavljeni na spletni strani festivala 20. maja 2022.

KAKŠNE SO OBVEZE ORGANIZATORJA? 

Kranj Foto Fest prevzema odgovornost za kuratorstvo, tiskanje fotografij, postavitev in oglaševanje razstav na lokacijah, ki jih je organizator izbral v Kranju.

Organizator se zavezuje, da bo po koncu festivala odstranil prejete fotografije, objavljene na spletu ali v tiskani obliki.

Organizator si pridržuje pravico, da kadar koli prekliče festival (ali nekatere njegove dejavnosti) zaradi pandemije COVID 19 ali iz drugih razlogov.

☞ Uporabljeni izrazi, zapisani v slovnični obliki moškega spola, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.

Spoznajte žirijo za javni razpis 2022

Barbara Čeferin

Lastnica Galerije Fotografija, Slovenija

Ziyah Gafic

Fotograf v VII Agency in Regionalni direktor VII Academy, Sarajevo (Bosna in Hercegovina)

Verónica Sanchis

Ustanoviteljica Foto Féminas, New York (Združene države Amerike)

Giuseppe Oliverio

Director PHmuseum, Bologna (Italia)

Mednarodni festival sodobne fotografije

Kranj, Slovenija

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2023 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE