Skip to content Skip to footer

Od osnov fotokemije in dela v temnici do sodobne percepcije fotografije kot objekta s Petrom Fettichom in Saro Rman (Kela)

Kranj Foto Fest delavnica 2024

Izdelava fotografij v temnici s tekočo emulzijo na različne substrate (papir, steklo, les, ...), izdelava okvirjev in/ali podpornih struktur iz kamna, lesa in kovine ter metode za koherentno predstavitev dela.

V sodobni umetnosti je meja med fotografijo in drugimi umetniškimi praksami vedno bolj zabrisana. Ta preplet se bo med delavnico iz Kele preselil v Layerjevo hišo. 

Delavnica bo potekala v dveh skupinah, ki bosta delovali vzporedno. Ena skupina se bo ukvarjala z nanosom tekoče emulzije na različne materiale (papir, steklo, les, …), druga pa z rokovanjem in manipuliranjem različnih materialov (kamen, les, kovina) za izdelavo podpornih okvirjev za delo pri prvem mentorju. S tem bodo udeleženci raziskovali preplet tehnik in materialov ter ustvarjali povezave med eksperimentalnim in izkustvenim delom v sodobni fotografiji.

Udeleženci bodo razdeljeni v dve skupini, ki se bosta izmenjevali med mentorjema:

I. skupina s Petrom Fettichom

Prvi dan bodo udeleženci spoznali temnico, osnovne aparature in kemikalije, ki jih bodo uporabljali pri nadaljnjem delu, ter izvedeli več o teoretičnem delovanju fotosenzibilnih materialov in fotokemije. Naučili se bodo uporabljati tekočo emulzijo, jo nanesti na različne substrate (papir, steklo, les, …) ter opazovali demonstracijo izdelave fotografij. Drugi dan bodo sami izdelovali fotografije na material, ki so ga pripravili prejšnji dan.

II. skupina s Saro Rman

Prvi dan bodo udeleženci spoznavali različne materiale in orodja za njihovo obdelavo. V drugem delu se bodo spoprijeli z rokovanjem z različnimi materiali, ki jih bodo uporabljali za izdelavo okvirjev in/ali podpornih struktur ter raziskovali kreativne procese in metode, ki jim bodo omogočile koherentno predstavitev svojega dela.

 

Sara Rman / Kela

Sodelujoči na delavnici bodo svoja dela izdelali med delavnico, ki bo del pop-up razstave v Layerjevi hiši v okviru Kranj Foto Festa 2024.

PROGRAM

Četrtek, 22. 8. 2024,
10.00–16.00

10.00–12.30 I. skupina: temnica, teoretični del in demonstracija uporabe tekoče emulzije

10.00–12.30 II. skupina: vrt, spoznavanje materialov

12.30–13.30 odmor

13.30–16.00 I. skupina: vrt, spoznavanje materialov

13.30–16.00 II. skupina: temnica, teoretični del in demonstracija uporabe tekoče emulzije

Petek, 23. 8. 2024,
10.00–16.00

10.00–12.30 I. skupina: temnica, izdelava fotografij

10.00–12.30 II. skupina: vrt, izdelava podpornih okvirjev in/ali struktur

12.30–13.30 odmor

13.30–16.00 I. skupina: vrt, izdelava podpornih okvirjev in/ali struktur

13.30–16.00 II. skupina: temnica, izdelava fotografi

Po 16.00 postavitev pop-up razstave

O Keli

Produkcijski umetniški prostor Kela je stičišče umetnic in umetnikov različnih generacij, ki vanj vnašajo izkušnje in raznolika znanja s področij kulture in umetnosti. V Keli so vzpostavljeni vrhunsko opremljena fotografska temnica, dve delavnici z najrazličnejšim orodjem za papir, les, glino, tekstil, itn., skupni atelje za projektno delo in pisarna. Poleg ustanoviteljev lahko prostor po vzpostavljenem sistemu obiskuje in uporablja širša strokovna in laična javnost, ki ji je poleg želenega delovnega prostora na voljo tudi strokovna pomoč in ustvarjalno vodstvo. Tovrstno deljenje prostorov in izmenjava medgeneracijskih znanj ter izkušenj spodbuja kakovostno umetniško produkcijo, nudi podporo posameznim ustvarjalkam in ustvarjalcem ter odpira možnosti formiranja novih umetniških skupin. Logično sosledje temu je bogatejši javni kulturni prostor.

Sara Rman

Sara Rman Kranj Foto Fest

Sara Rman (1992, Ljubljana) deluje na različnih področjih umetnosti in ročnih obrti. Fotografski medij ji služi kot orodje izraznosti, skozi katerega raziskuje koncepte identitete, razsežnosti polja svobode in surove estetike. Zanimajo jo meje, njihovo doseganje in preseganje, mešanje, zastiranje in prekrivanje. Do svojega dela pristopa celovito in metodološko, ne skozi formalistični pogled medija in njegovih specifik. Proces sam po sebi je zanjo ključnega pomena, največkrat pa tudi narekuje končni format, ki je mnogokrat interaktivno in instalacijsko naravnan. V svojem fotografskem opusu največkrat preizprašuje indeksikalnost medija, njegove alternativne funkcije onkraj izključno podobotvornih zmožnosti in arbitrarnosti.

 

Peter Fettich

Peter Fettich Kranj Foto Fest

Peter Fettich (1979, Ljubljana) deluje na področju fotografije od leta 2009. Najprej je deloval kot poklicni fotograf na področju komercialne in športne fotografije, leta 2011 pa se je vpisal na študij fotografije na Fakulteto za aplikativne vede v Ljubljani (VIST). Tam se je njegovo fotografsko udejstvovanje prelevilo iz primarno fotožurnalističnega v dokumentarni/avtorski pristop, pričelo pa se je njegovo aktivno delo v fotografski temnici. Leta 2019 je opravil semester na Vraa Hojskole (Danska), kjer je pod mentorstvom Emila Schilda pridobil izkušnje iz »alternativnih« fotografskih tehnik. Od leta 2020 deluje kot soustanovitelj zavoda Artard, pod okriljem katerega deluje in se razvija produkcijski prostor Kela. Aktivno se ukvarja z razvijanjem fotografij, izdajo publikacij v samozaložništvu in vodenjem fotografskih delavnic. Svoje delo predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. 

Število mest je omejeno na 12 udeležencev.

Prijave sprejemamo na info@kranjfotofest.org

Cena za zgodnje prijave: 150 eur, velja za vplačila do 15. julija 2024. 

 

Polna cena: 180 eur, velja od 16. julija 2024 do zapolnitve mest.

Kaj prinesti s seboj: Razvit 35mm črno-bel film (če je mogoče). Predznanje ni potrebno.

Peter Fettich/ Kela

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE