Skip to content Skip to footer
DVODNEVNA DELAVNICA Z BLOW UP PRESS NA KRANJ FOTO FESTU 2024

Vizualna pripoved: Kako zgodbo postaviti v zaporedje in ustvariti navdihujočo fotoknjigo

Kaj odlikuje dobro fotoknjigo?

Fotografije, ki jih obsega? Ime umetnika? Morda ustrezno oblikovan potek zgodbe? Na delavnici z urednikoma založbe BLOW UP PRESS, Aneto Kowalczyk in Grzegorzom Kosmalo, boste spoznali skrivnosti vizualnega pripovedovanja zgodb ter razvili veščine sekvenciranja svojega fotografskega projekta, kar je najpomembnejši korak pred izdelavo fotoknjige.

Oblikovanje knjige, njen format, pravilno izbrane pisave in papirji – vse to je prav tako pomembno, vendar ne more rešiti knjige, če … zgodba ni dodelana. Obenem lahko učinkovito razvrščene fotografije tudi rešijo knjigo, če njene druge lastnosti zatajijo.

Delavnica se bo posvetila osnovnim pravilom sekvenciranja fotografij za ustvarjanje fotoknjige ter načinom pripovedovanja zgodb s pomočjo vizualnih podob. Udeleženci bodo spoznali tudi, kako svoj projekt predstaviti potencialnemu založniku.

»Pravilno sestavljeno zaporedje fotografij v fotoknjigi je pomembno tudi zato, ker je to edina točka, na kateri ima umetnik popoln nadzor nad gibanjem gledalca. Po razstavi se lahko vsakdo sprehodi, kakor želi: ob levi ali desni steni od začetka do konca ali po posameznih sobah. Z umestitvijo projekta med platnice knjige umetnik narekuje smer branja fotografij v skladu s svojo voljo.« – Aneta Kowalczyk in Grzegorz Kosmala

Kaj pričakovati:

  • Na delavnicah bodo udeleženci izboljšali svoje spretnosti ustvarjanja vizualne pripovedi, ki je prva faza priprave knjižnega projekta. Skupaj z mentorjema bodo določili glavni okvir za svoje fotografske projekte. Naučili se bodo, kako sodelovati z grafičnimi oblikovalci in založbami.

Kako se prijaviti:

  • Na delavnico se lahko prijavijo fotografi, vizualni umetniki in pripovedovalci vizualnih zgodb, ki so starejši od 18 let, z vsega sveta. Delavnica bo potekala v angleščini.

Za oddajo prijave nam pošljite elektronsko sporočilo z zip datoteko, ki naj vsebuje:

  • podroben opis vašega projekta,
  • obrazložitev, kaj želite doseči na delavnici,
  • primer 20 oštevilčenih fotografij v formatu JPG (posamezna fotografija naj ne presega 500 kB) iz serije, na kateri želite delati skupaj z založbo BLOW UP PRESS.
  • Vse fotografije in besedila shranite v eno samo ZIP datoteko z naslovom Ime_Priimek in jo z zadevo Workshop BUP pošljite na elektronski naslov info@kranjfotofest.org do 19. julija 2024.

  • POMEMBNO! Besedil ne pošiljajte v osrednjem delu elektronskega sporočila, temveč jih kot PDF ali Word datoteko shranite v isto mapo kot fotografije.

Kaj prinesite s seboj:

  • Pripravite 15-minutno predstavitev svojega projekta, ki jo boste predstavili ostalim udeležencem delavnice. Za delo na projektu s seboj prinesite svoje fotografije, natisnjene na papir velikosti najmanj 15 x 21 cm (in največ 21 x 30 cm).

Kotizacija za udeležbo na delavnici (če boste izbrani):

  • 150 € 

Število mest je omejeno na 10 udeležencev.

  • Založba BLOW UP PRESS bo naredila izbor največ 10 udeležencev, ki se bodo udeležili delavnice. Rezultati bodo znani do 25. julija. 
PROGRAM

Četrtek, 22. 8. 2024,
10.00–17.00

10.00–13.00 srečanje in pozdrav: medsebojno spoznavanje in predstavitve projektov udeležencev

13.00–14.30 odmor za kosilo

14.30–15.30 uvod v sekvenciranje: pravila in pasti

15.30–17.00 prvi del sekvenciranja projektov, ki so jih predložili udeleženci delavnice (nadaljevanje v petek)

Petek, 23. 8. 2024,
10.00–17.00

10.00–13.00 drugi del sekvenciranja projektov, ki so jih predložili udeleženci delavnice (nadaljevanje od četrtka)

13.00–14.30 odmor za kosilo

14.30–16.30 tretji del sekvenciranja projektov, ki so jih predložili udeleženci delavnice

16.30–17.00 odprta razprava o potencialnem razvoju projektov, ki so nastali na delavnicah

O BLOW UP PRESS

Založbo BLOW UP PRESS, ki je bila ustanovljena leta 2012, vodita dva nora fotografska navdušenca. Slovi po izdajanju fotoknjig, ki bralce spodbujajo k razmišljanju, in edinstvenem oblikovanju. Založba BLOW UP PRESS, ki se vedno zoperstavlja trgu, se ravna po geslu »Ko je zgodba pomembna.« Oddaljeni kraji, zaprte skupnosti, družbena neenakost, nasilje, vsakdanje barbarstvo, aktualne zadeve, skrivnostna preteklost, minevanje časa, svet na robu propada, zavajajoča identiteta in ljubezen – to je le nekaj tematik, ki jih lahko najdemo v njihovih knjigah.

Od leta 2020 BLOW UP PRESS vsako leto organizira tudi natečaj BUP Book Award, katerega cilj je prenesti projekt, ki temelji na fotografiji, v knjižni format.

Grzegorz Kosmala in Aneta Kowalczyk

Aneta Kowalczyk je urednica fotografije, oblikovalka knjig in umetniška vodja založbe BLOW UP PRESS. Knjige, ki jih je oblikovala, so prejele več nagrad, med drugim Evropsko nagrado za oblikovanje (2024), POY81 Pictures of the Year International (2024), Poljske nagrade za grafično oblikovanje (2019, 2022), Prix Bob Calle du livre d’artiste (2023), International Photography Awards (2018, 2019, 2020, 2021), Maribor Photobook Award (2020). Prav tako so bile uvrščene v ožji izbor za knjižne nagrade Rencontres d’Arles (2022, 2024), nagrado Lucie Photo Book Award (2022) in PHotoESPAÑA (2018, 2019, 2020, 2023, 2024). Aneta je bila na mednarodnem natečaju Pictures of the Year International (POY75) 2018 izbrana za eno od treh vizualnih urednikov revij leta. Grzegorz Kosmala je lastnik in ustanovitelj založbe BLOW UP PRESS, pri kateri je odgovoren za vse, razen za oblikovanje knjig. Pred tem je delal za mednarodne agencije za odnose z javnostmi in se ukvarjal s strankami s področja informacijske tehnologije, strojništva, metalurgije, gastronomije in financ. V svet fotografije je vstopil po zaslugi ene od svojih strank, za katero je nadzoroval državni natečaj za novinarsko fotografijo.  

Prijavite se preko elektronske pošte na info@kranjfotofest.org do 19. julija 2024!

International Festival of Contemporary Photography

Kranj, Slovenia

VSE PRAVICE PRIDRŽANE © 2024 KRANJFOTOFEST.ORG WITH ♡ BY PHOTO DIALOGUE